elen
Search  

ΑΝΑΔΟΜΗΜΕΝΗ ΠΕΤΡΑ

Cast StoneWet cast

Τι είναι η αναδομημένη πέτρα?

Η αναδομημένη πέτρα είναι ένα υλικό που κατασκευάζεται με φυσικά συμφύρματα ορυκτών σωματιδίων και τσιμέντο (συνδετικό υλικό) που προορίζεται να μοιάσει και να χρησιμοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο όπως η φυσική πέτρα. Δημιουργείται με την ανάμιξη και επεξεργασία πρώτων υλών όπως τσιμέντο, άμμο, αλεσμένα πετρώματα ή αμμοχάλικα. Διατηρώντας τα πλεονεκτήματα της φυσικής πέτρας η αναδομημένη πέτρα υπερβαίνει τα βασικά μειονεκτήματά της φυσικής.

  • Μπορεί να μιμηθεί ή να αναπαραγάγει σχεδόν όλα τα φυσικά πετρώματα
  • Μπορεί να αποδώσει οποιοδήποτε χρωματισμό (λαμβάνοντας υπόψιν φυσικά ότι το υλικό αντιδρά σαν τη φυσική πέτρα και το χρώμα θα παρουσιάζει αμυδρές διαφοροποιήσεις).
  • Μπορεί να αποδώσει οποιαδήποτε υφή (από λεία μέχρι τραχιά)
  • Κατασκευάζεται ώστε να μιμηθεί διάφορες εκτάσεις διάβρωσης , και συνεπώς είναι ιδανικό για αναπαλαιώσεις κτηρίων.
  • Είναι πιο ανθεκτική στο χρόνο, και στις ρωγμές.
  • Προσφέρει τη δυνατότητα μιας πιο οικονομικής λύσης σε σχέση με κάποια ακριβά πετρώματα.
  • Μπορεί να διαμορφωθεί πιο εύκολα σε ειδικές κατασκευές.
  • Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση άλλων υλικών στη δημιουργία ξεχωριστών κατασκευών.

Η αναδομημένη πέτρα χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως δομικό υλικό για τη δημιουργία αρχιτεκτονικών στοιχείων, προσόψεων, διακοσμητικών αντικειμένων, δαπέδων και για άλλες εφαρμογές στην δόμηση κτηρίων και άλλων κατασκευών.
Η αναδομημένη πέτρα κατασκευάζεται σύμφωνα με διεθνή και άλλα εθνικά πρότυπα σε ότι αφορά τις φυσικές ιδιότητες, χρήση πρώτων υλών και κατασκευής του υλικού.

Η Marathon Stone ακολουθεί τις προδιαγραφές που διατυπώνει το UK Cast Stone Association.

Διαβάστε περισσότερα για τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής αναδομημένης πέτρας που ακολουθεί η Marathon Stone [PDF]

Παραγωγική διαδικασία

Η εταιρεία Marathon Stone χρησιμοποιεί δύο κύριες μεθόδους παραγωγής, ανάλογα με την επιθυμητή υφή της επιφάνειας και τις κατασκευαστικές ανάγκες. Αυτές οι δύο διαδικασίες είναι γνωστές ως:

  • Ημι-στεγνή (Semi-dry)
  • Υγρή μέθοδος (Wet cast)

Η μέθοδος Semi-dry cast
Η semi-dry μέθοδος, χρησιμοποιεί ένα μίγμα χαμηλής περιεκτικότητα νερού αντίστοιχο της υγρής άμμου. Το μίγμα περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, που αξιολογούνται έτσι ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη συμπίεση για την παραγωγή ισχυρών, στερεών προϊόντων.

Η συμπίεση του υλικού επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας αεροκίνητα σφυριά που εμβολίζουν το μείγμα σε καλούπια. Μετά από συμπίεση κάθε τεμάχιο εξάγεται αμέσως απ’το καλούπι. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα του τεμαχίου είναι δυνατό να γίνουν σημαντικοί αριθμοί αντιγράφων σε ένα οκτάωρο.

Τα προϊόντα της μεθόδου dry cast απαιτούν γενικά πολύ λίγη επέμβαση δεδομένου ότι η ίδια η διαδικασία δίνει την ποιοτική υφή ασβεστόλιθου. Εντούτοις εάν είναι απαραίτητο η επιφάνεια μπορεί να σμιλευτεί και να γυαλιστεί κ.λπ.

Το ωρίμανση γίνεται συνήθως σε κλίβανους υγρού καπνού. Αυτή η διαδικασία κάνει τις άκρες ιδιαίτερα σκληρές, με λιγότερη απροφροφητικότητα, και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εξ αιτίας της «ανθράκοποίησης». Η μέθοδος semi-dry είναι η καταλληλότερη για αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως γείσα, πορτοσιές, κιγκλιδώματα, κορνίζες κ.λπ. – όπως επίσης και για διακοσμητικά κήπου όπως, γλάστρες, κιούπια, σιντριβάνια, καθίσματα κ.λπ. Ορισμένα προϊόντα μπορούν να ενισχυθούν εάν είναι απαραίτητο. μ

Η μέθοδος Wet-cast
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μείγμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από τη semi-dry, η οποία δημιουργεί ένα πολύ πυκνό προϊόν με δύναμη κυβικού που πλησιάζει τα 50Mpa ή και περισσότερο.

Η συμπίεση επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό συμβατικών μεθόδων – επιτραπέζια δόνηση, θερμική ή συνδεόμενη δόνηση, vacuum casting, η τελευταία απ’ τις οποίες χρησιμοποιείται για σχετικά μικρά αντικείμενα.

Η wet-cast μέθοδος παράγει συνήθως ένα κομμάτι ανά καλούπι ημερισίως και αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά την υπολογισμό του χρόνου παράδοσης.

Τα περισσότερα προϊόντα μετά από την εξαγωγή τους από το καλούπι δουλεύονται με εργαλεία, γυαλίζονται, τρίβονται με οξύ, ή επεξεργάζονται με άλλους τρόπους ώστε να πάρουν την επιθυμητή υφή.

Ωρίμανση και Αποξήρανση

Τα περισσότερα από τα προϊόντα της Marathon Stone ωριμάζουν σε ένα ειδικό κλίβανο υγρού καπνού -που κατασκευάστηκε με δικές μας προδιαγραφές από την Kraft Energy στη Germany. Πέρα από την αποτελεσματικότατη ωρίμανση, η διαδικασία σκληραίνει την επιφάνεια των προϊόντων μέσω ανθρακοποίησης.
Εάν είναι απαραίτητο στην αποξήρανση χρησιμοποιούμε θαλάμους αερίου για την προετοιμασία των προϊόντων πριν την τελική επεξεργασία τους.

Back to Top